Windows folders met onmogelijke namen

Heb je al ooit geprobeerd om onder Windows mappen aan te maken met één van de volgende namen? Probeer dan even met NUL, CON, AUX, PRN, COM1, COM2, COM3, COM4, COM5, COM6, COM7, COM8, COM9, LPT1, LPT2, LPT3, LPT4, LPT5, LPT6, LPT7, LPT8 of LPT9.

Dat lukt je niet, hé? Ongelooflijk en grappig, maar toch waar.

Dat is omdat dit nog van het DOS/MS-DOS tijdperk afstamt toen je om te printen een bestand kopieerde naar bv. LPT1; of een bestandenlijst stuurde naar CON (console oftewel het scherm). Zelfs zo’n folder aanmaken met een spatie erachter lukt niet, aangezien Windows spaties ervoor en erachter automatisch verwijdert.

Zou het niet cool zijn om toch folders te hebben met dergelijke namen? Dat hebben toch heel wat gebruikers zich al eens afgevraagd.

En het kan echt!

2 mogelijkheden:

De CMD-prompt methode

Hiermee wordt echt een map gemaakt met één van die gereserveerde namen. Hiervoor moeten we wel via de CMD- ofwel Command-prompt, ook wel de DOS console genaamd, te werk gaan.

Het resultaat kan je nu in de Windows Verkenner controleren.
Om nadien de map desnoods weer te verwijderen volg je dezelfde stappen, maar met dit verschil:

Let er wel op dat de gereserveerde systeemvariabelen daarmee onbereikbaar worden voor sommige applicaties en .bat bestanden.

De harde spatie methode

Hiermee wordt een folder gemaakt die voor de gebruiker herkenbaar is, maar lichtjes afwijkt van het origineel. We plaatsen namelijk een harde spatie achter de naam.

Windows zal gewone spaties voor en achter de naam negeren bij hernoemen van een bestand of folder. Harde spaties daarentegen worden behouden.

Om een harde spatie te typen hou je de [Alt]-toets ingedrukt terwijl je 255 op het numerisch toetsenbord typt. Wanneer je [Alt] loslaat krijg je zo’n spatie.

Op dezelfde manier kan je ook de naam beginnen met een harde spatie, zodat de map bovenaan in de alfabetische rangschikking komt.

Heb je zelf handige computertips die je wenst te delen? Laat het ons weten via ons gastenboek.